КЗ Сумський Палац дітей та юнацтва
Четвер, 28.03.2024, 18:01
ПДЮ на Facebook
Авторизація
Наш Палац
Відділи Палацу
Служби Палацу
СКАРБНИЧКА
Документи
Проекти Палацу
АРХІВ
Партнери

Головна » 2013 » Листопад » 4 » Чесність, точність, неупередженість і небайдужість
22:51
Чесність, точність, неупередженість і небайдужість
   30 жовтня у приміщенні сумського Прес-клубу вiдбулися майстер-клас «Порушенi права i занедбані обов’язки журналістів» та презентацiя моніторингу регіональних новин Сумщини. Перед медіаелітою регіону виступили експерт «Телекритики» Наталя Соколенко та журналіст, теле- та радіоведучий, медiатренер Андрій Куликов.

  Майстер-клас був розрахований, у першу чергу, на телевізійних журналістів, однак, на заході були присутні представники тільки двох сумських каналів, на другу ж частину заходу взагалі залишилися тільки журналісти АТV. Не зважаючи на це, профі-студія Прес-клубу була переповнена бажаючими поспілкуватися з відомими та професійними медійниками. А обговорити й справді було що. На часі – дотримання журналістських стандартів, боротьба з «джинсою» та важливість контексту.

   Одним з найважливіших питань зустрічі була якість сумської телепродукції. Наталя Соколенко презентувала результати проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», що здійснюється у  рамках програми «У-Медіа» громадської організації Internews Network, «Телекритикою» та Інститутом масової інформації.

   Якість роботи сумських тележурналістів медіаексперти «Телекритики» аналізують з січня 2013 року в рамках моніторингу місцевих новин 15 телеканалів 5-ти регіонів України: Криму («Неаполь», ДТРК «Крим», Чорноморська ТРК), Львова (ЛОДТРК, ZIK, ТРК «Люкс»), Харкова (ХОДТРК, 7 канал, Simon), Вінниці (Вінницька обласна державна телерадіокомпанія «Вінтера», телеканал «Віта», ТРК «Вінниччина») й міста Суми (Сумська обласна державна телерадіокомпанія, ТРК «Відікон», «Академ ТВ»).

   Моніторинг проводиться за шістьма стандартами: 1. Баланс думок і точок зору;  2. Оперативність; 3. Достовірність (посилання на джерела); 4. Відокремлення фактів від коментарів; 5. Точність; 6. Повнота представлених фактів, інформації.

   Експерт наголосила, що рівень сумської новинної журналістики дуже низький, а тому наші медіа не отримали жодної похвальної грамоти, на відміну від інших областей. З одного боку – сумно, а з іншого – мотивація працювати краще.

   Один з найбільших «гріхів» сумських ЗМІ – завелика кількість матеріалів з ознаками замовності, або «джинси» – підкреслено позитивної (або негативної) інформації про особу, компанію, установу, безпідставна поява якоїсь певної людини в кадрі. Сумські журналісти тримали оборону, наголосили, що подібні матеріали сьогодні – єдиний спосіб виживання для місцевих каналів.

   На це Андрій Куликов мав свої аргументи. Він запропонував журналістам просувати ідею безглуздості таких матеріалів та їх неефективності у першу чергу тим, хто ці матеріали замовляє. А тим часом, такі матеріали варто збирати в окремі блоки та показувати вже після новин, попереджаючи глядачів, що їх зараз чекає щось на зразок «бізнес-новин», і це буде чесно.


   Крім цього, Андрій Куликов зауважив, що журналісти, які працюють в регіонах, близькі до своєї аудиторії, на відміну від колег з національних каналів і газет, адже перші живуть серед своєї аудиторії, а тому краще відчувають її потреби та смаки. У цьому випадку вплив читачів, слухачів і глядачів на медійників – найбільший, і в 95% цей вплив – позитивний. Адже лише дослухаючись до зауважень та критики можна ставати кращими, розвиватися, рости. І це золоте правило стосується не лише журналістики.

   У другій частині заходу присутні переглянули свіжі випуски новин сумських телеканалів, а Наталя та Андрій висловили свої враження від побаченого, звернули увагу на плюси та мінуси. Перегляд проходив у режимі «rec off», тобто все, що говорилося в стінах Прес-клубу, там і залишилося, адже головна мета обговорення – не просто критика чи глузування, а удосконалення, яке краще робити без переходу на особистості.

   Наостанок, Андрій Куликов згадав гасло, яке часто повторює в своїх численних інтерв’ю: «Чесність, точність, неупередженість і небайдужість». Журналіст вважає, що якісна журналістика – це та, яка підтримує ці професійні стандарти, які, одночасно із цим, є  моральними цінностями. Можливо, це ті чотири слова, які варто пам’ятати кожному журналісту, беручи до рук мікрофон чи ручку?...

   Після завершення майстер-класу Наталя та Андрій вирушили на презентацію документального фільму «Відкритий доступ», організаторами якого вони є. Але це, як кажуть, уже зовсім інша історія.

 
Марина Осюхіна, Медіа Центра ПДЮ


 
Переглядів: 631 | Додав: JeMчужинкА | Теги: вулицями міста | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Пошук
Останні новини
[18.02.2022]
у  Сумському Палаці дітей та юнацтва відновлюється освітній процес  для всіх вікових категорій. (0)
[17.02.2022]
День спонтанного прояву доброти в Сумському ПДЮ (0)
[17.02.2022]
В Сумському Палаці дітей та юнацтва стартували творчі звіти педагогів (0)
[14.02.2022]
Вихованка Сумського ПДЮ презентувала стоп-моушн до Дня закоханих (0)
[12.02.2022]
Наказ щодо термінів впровадження дистанційної форми навчання (0)
[11.02.2022]
Центр ігрової підтримки "Ладушки" пропонує переглянути "майстер-класи" (0)
Відвідувачі
Статистика

Всього в мережі: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Сумське ТЗТ на ФБ
Код банеру

Якщо бажаєте розташувати наш банер на своєму сайті, просто скопіюйте код із віконця!