КЗ Сумський Палац дітей та юнацтва
Четвер, 28.03.2024, 17:43
ПДЮ на Facebook
Авторизація
Наш Палац
Відділи Палацу
Служби Палацу
СКАРБНИЧКА
Документи
Проекти Палацу
АРХІВ
Партнери

Головна » 2014 » Жовтень » 3 » Ні інтернатам, так сім’ї – тепер можливо і для Сумщини?
13:08
Ні інтернатам, так сім’ї – тепер можливо і для Сумщини?

   30 вересня, у День усиновлення, а також віри, надії та любов,і у літературній вітальні наукової бібліотеки ДВНЗ «Українська академія банківської справи Національного банку України» вирують активні обговорення. Адже саме сьогоднішня, символічна дата обрана для вирішення нагального питання: запровадження сімейного типу виховання дітей, позбавлених батьківського піклування, замість виховання на базі інтернатних установ (так звана деінституціалізація).

   Засідання «круглого столу», під назвою «Запровадження змін у системі захисту дітей, орієнтованих на збереження та підтримку сім’ї, як забезпечення прав та інтересів людини», зібрало в одній залі представників державних установ, громадських організацій, науковців, прийомних батьків та ЗМІ.

   Начальник Сумської міської служби у справах дітей Юрій Кононовський почав свій виступ не лише з привітань, але й з подяки за існування співпраці, а не системи взаємних обвинувачень з присутніми. Чиновник наголосив на важливих статистичних даних, які засвідчують втрату виховної функції сім’ї і, як наслідок, поширення соціального сирітства: зменшення кількості дитячого населення Сумщини  за останні 19 років майже на 50 відсотків (для порівняння: станом на 1995 рік – 350 тисяч, 2014 – 176 тисячі). Другим сухим, але досить бентежним є той факт, що в нашому регіоні на 10 тисяч шлюбів припадає 5 тисяч розлучень. У той же час на Сумщині зростає кількість прийомних сімей.

   Оскільки на засіданні були присутні представники різних, у тому числі соціальних, наук, то усі отримали чудову можливість поглянути на питання деінституціалізації з різних сторін. Так, кандидат педагогічних наук Анжела Поляничко ствердила, що теорію неодмінно треба поєднувати з практикою: багато чого не можна прочитати у книгах, але можна взяти з практики. Наприклад те, що для дитини краще найгірша родина, ніж найкращий державний заклад, адже останній не готує до життя поза установою. Завдяки багатьом дослідам вдалось з’ясувати, що з останніх діти виходять із комплексом споживача, не маючи мотивації до розвитку («я жертва несправедливості життя, тож мене усі мають забезпечувати»).  Як наслідок, зростає ціле покоління, яке не має перед очима моделі поведінки у родині, а тому в майбутньому такі люди, зазвичай, створюють хиткі шлюби, у яких народжуються діти, частина із яких знову потрапляє в інтернатні установи.

   Розірвати цей ланцюжок і покликаний проект, обговорюваний на засіданні «круглого столу» – «Дитину у родину», ініційований ГО «Центр підтримки та розвитку родини «Калинове гроно» та Професійною Лігою соціальних працівників Сумщини. Цей задум передбачає влаштування дітей, які позбавлені батьківського піклування у сім’ї, замість інтернатів. Проект став можливим завдяки Представництву благодійної організації «Надія й житло для дітей», яке реалізує кампанію «Відкриваємо двері дітям» в Україні. Ця кампанія впроваджується на рівні Європейського Союзу та у 12 країнах Європи, у тому числі в Україні. Вона закликає ЄС та уряди європейських країн здійснити перехід від інтернатної системи догляду дітей до системи, яка заснована на вихованні дитини у сім’ї.

   Свою прихильність до процесу реалізації проекту «Дитину у родину» висловили всі учасники заходу.

   – Я за проект не тільки руками, а й ногами. Він передбачає виховання й батьків, і дітей, а це необхідно. Ми повинні піклуватися про дітей, адже вони потім піклуватимуться про нас, – говорить Тетяна Тютюнник, прийомна мати Конотопського району.

   По завершенню обговорення учасники вирішили взяти на розгляд ухвалу, згідно якої планується створення експертної робочої групи, регулярне проведення консультаційних засідань і т.д.

   Керівник громадської організації «Калинове гроно» Ніна Чернявська висловила сподівання, що надалі виховання дитини у родині стане не наслідком діяльності певних інститутів, а принципом суспільства взагалі.

Анна Рубцова 

Переглядів: 597 | Додав: JeMчужинкА | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Останні новини
[18.02.2022]
у  Сумському Палаці дітей та юнацтва відновлюється освітній процес  для всіх вікових категорій. (0)
[17.02.2022]
День спонтанного прояву доброти в Сумському ПДЮ (0)
[17.02.2022]
В Сумському Палаці дітей та юнацтва стартували творчі звіти педагогів (0)
[14.02.2022]
Вихованка Сумського ПДЮ презентувала стоп-моушн до Дня закоханих (0)
[12.02.2022]
Наказ щодо термінів впровадження дистанційної форми навчання (0)
[11.02.2022]
Центр ігрової підтримки "Ладушки" пропонує переглянути "майстер-класи" (0)
Відвідувачі
Статистика

Всього в мережі: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Сумське ТЗТ на ФБ
Код банеру

Якщо бажаєте розташувати наш банер на своєму сайті, просто скопіюйте код із віконця!