КЗ Сумський Палац дітей та юнацтва
Четвер, 25.04.2024, 02:01
ПДЮ на Facebook
Авторизація
Наш Палац
Відділи Палацу
Служби Палацу
СКАРБНИЧКА
Документи
Проекти Палацу
АРХІВ
Партнери

Головна » 2014 » Вересень » 18 » Підсумки проекту з налагодження співпраці громадських організацій та ЗМІ
16:28
Підсумки проекту з налагодження співпраці громадських організацій та ЗМІ

   18 вересня у Сумському прес-клубі презентували інформаційну брошуру «Третій сектор + Четверта влада»: збірник покрокових порад для ефективної співпраці громадських організацій та засобів масової інформації».

   Проект реалізовувався у квітні-вересні 2014 року й складався з кількох етапів. На першому етапі було зібрано ініціативну групу непрофесійних журналістів (17 студентів та школярів, серед яких було 5 вихованців гуртка «Юні журналісти» Палацу дітей та юнацтва), які пройшли серію навчальних тренінгів. Під час навчання журналісти здобули знання й навички ефективної роботи у громадських організаціях у якості власного кореспондента чи прес-секретаря. Тренерами проекту виступили керівник Медіа-центру ПДЮ Марина Осюхіна та голова Сумського прес-клубу Алла Федорина.

   На другому етапі учасники пройшли стажування на базі 14 ГО.

   Учасниця проекту Анна Рубцова підсумувала: «Знання й навички, отримані за час проекту, я оцінюю на 5 балів із 5. Я дізналася про особливості створення медіа та прес-пакету, про сім заповідей співпраці з пресою, познайомилася з прикладом «створення новини», який  вдало застосовувала на практиці. Улітку я співпрацювала з чотирма громадськими організаціями й підготувала 17 власних публікацій. У межах нашого проекту це рекорд».

   Учасниця Олександра Токар не лише пройшла стажування на базі ГО, але й вдало втілила власний проект, ідея якого з’явилася у дівчини під час першого тренінгу: «Моя ініціатива називається «Буккросинг у Сумах». Я створила сторінку в соціальній мережі, де сумчани можуть обмінюватися книжками. На сьогоднішній день у проекту 900 підписників, а кількість книжок, якими вдалося обмінятися, не можливо порахувати. Також завдяки цій ініціативі ми зібрали книжки й подарували їх Лебединській районній бібліотеці. Читачі були дуже задоволені, а ми – ще більше».

   У цілому за час стажувань було опубліковано 67 авторських матеріалів, присвячених роботі третього сектору. «Вражає якість підготовлених матеріалів. Не зважаючи на те, що серед стажерів багато школярів, матеріали абсолютно всіх авторів читати цікаво. Важливо й те, що матеріали були опубліковані не лише на власних сайтах громадських організацій, але й в інших численних Інтернет і друкованих ЗМІ», – говорить координатор проекту Микола Назаров.

    Задоволеними проектом залишилися не лише журналісти, але й представники громадських організацій. Голова центру підтримки й розвитку родини «Калинове гроно» Ніна Чернявська висловила своєму стажисту подяку: «Ми в захваті від роботи Ані. Вона їздила з нами на всі заходи, уважно слухала, записувала й ставила доречні питання. Дівчина з увагою та обережністю поставилася до нашої теми – сирітства. Адже про дітей, позбавлених батьківського піклування, пишуть або погано, або занадто жалісливо. Наш журналіст писала правдиво. І за це ми їй дуже вдячні».

   Підсумком проекту став випуск інформаційної брошури, у якій містяться покрокові поради ефективної співпраці громадських організацій та засобів масової інформації, база даних ГО міста та учасників проекту, а також найкращі приклади матеріалів стажистів. «Ми сподіваємося, що це видання буде корисним. Намагалися зробити його максимально логічним, структурованим і простим. У брошурі описано покроковий механізм написання прес-релізу, організації інформаційного заходу, інформаційно-просвітницької кампанії, налагодження стосунків ГО та ЗМІ тощо. Сподіваємося, що у пригоді стане база даних діючих громадських організацій міста, ГО знайдуть нових партнерів, а журналісти – цікаві джерела інформації. Усі матеріали, що зібрані в додатках, – писали стажисти проекту. Від цього брошура стає ще більш цінною», – зазначає координатор проекту й редактор видання  Марина Осюхіна.

   Брошура була випущена у межах проекту «Третій сектор + Четверта влада», мета якого – налагодження співпраці між громадськими організаціями та засобами масової інформації Сум. Організаторами проекту виступили ГО «Молодіжна медіа спілка (ММС)» та «Рада молодих вчених» за підтримки СОКМО та NED.

   Організатори проекту зазначають, що процес налагодження ефективної співпраці ГО та ЗМІ – процес довготривалий, а тому вже готується друга частина проекту, яка буде спрямована на просвіту керівників та членів громадських організацій.

Медіа-центр ПДЮ

 

Час збирати каміння: учасники та координатори про результати проекту

«Третій сектор + Четверта влада»

   «18 вересня у Сумському прес-клубі відбудеться презентація інформаційної брошури «Третій сектор + Четверта влада»: збірник покрокових порад для ефективної співпраці громадських організацій та засобів масової інформації». Брошура була випущена у межах реалізації проекту «Третій сектор + Четверта влада», мета якого – налагодження співпраці між громадськими організаціями та засобами масової інформації Сум. Проект складався з кількох етапів, про які розкажуть на презентації Марина Осюхіна та Микола Назаров – координатори, Анна Рубцова і Олександра Токар – учасниці проекту. Підсумком і став випуск інформаційної брошури.». Отримати  лист із таким ось прес-анонсом Анні Рубцовій було неочікувано. Вперше задумалась про те, що ніколи раніше цього не робила – не виступала на презентаціях. Тільки брала у них участь як журналіст.

   Подумала я про це і вже сидячи біля таблички зі своїм ім’ям і мікрофоном. Людей зібралось не багато, але усі, кого хотілося побачити. Укотре гортаю збірник, що презентується, перекидаю спогади, як фотокартки в альбомі, збираюсь із думками. Отож, починаємо.

   «Проект відбувався у квітні-вересні 2014 року й складався з кількох етапів. На першому було зібрано ініціативну групу непрофесійних журналістів (17 студентів та школярів), які пройшли серію навчальних тренінгів. Під час навчання журналісти здобули знання й навички ефективної роботи у громадських організаціях у якості власного кореспондента чи прес-секретаря. На другому етапі учасники пройшли стажування на базі 14 ГО Сум й опублікували 67 авторських матеріалів, присвячених роботі третього сектору», – налаштовує хід розмови координатор проекту і редактор видання Марина Осюхіна.

   Микола Назаров, як політолог, вже встиг повідомити аудиторії про цінність проекту «Третій сектор + Четверта влада». Бачу, що наступною виступаючою буду я. І от тобі на: думки, де ви ?

   «Жодна імпровізація не дається мені так добре, як та, котру я готував три дні», – говорив Марк Твен. Та мені доречніше було б зараз подумати над текстом виступу, аніж пригадувати думки великих класиків.

   Тим не менш, я наголосила на медіаосвітній зорієнтованості ГО «Молодіжна медіа-спілка (ММС)»; розповіла про свій творчий здобуток розміром у 16 публікацій; повідомила про організації, із якими співпрацювала.

   А моя сусідка по проекту, навчанню і стільцю Олександра Токар розповіла про власну втілену ідею: «Моя ініціатива називається «Буккросинг у Сумах». Я створила сторінку в соціальній мережі, де сумчани можуть обмінюватися книжками. На сьогоднішній день у проекта 902 підписники та безліч книжок, якими ми обмінялися. Також завдяки цій ініціативі ми зібрали видання (біля 25 штук) й подарували їх Лебединській районній бібліотеці. Читачі були дуже задоволені, адже це була сучасна українська література, якої там раніше не було».

   На захід завітали представники деяких громадських організацій, на базі яких стажувалась випускники «Третього сектору…»: Ніна Чернявська (ГО «Калинове гроно»), Дмитро Тіщенко («Студентське братство Сумщини), Михайло Горкуша (громадська ініціатива «Інтернет-право UA).  Вони поділились враженнями від діяльності «новачків». У цілому всі залишились задоволеними і побажали продовження співпраці четвертої влади із третім сектором. 

   Найважливішим (окрім, звісно, брошури «Третій сектор + Четверта влада»: збірник покрокових порад для ефективної співпраці громадських організацій та засобів масової інформації»), що учасники винесли із презентації, стала новина про те, що вже готується друга частина проекту. На цей раз практичні поради отримуватимуть керівники та члени громадських організацій. У добру путь!

Анна Рубцова 

Матеріал підготовлено у межах проекту 

«Третій сектор + Четверта влада»

Переглядів: 668 | Додав: JeMчужинкА | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Останні новини
[18.02.2022]
у  Сумському Палаці дітей та юнацтва відновлюється освітній процес  для всіх вікових категорій. (0)
[17.02.2022]
День спонтанного прояву доброти в Сумському ПДЮ (0)
[17.02.2022]
В Сумському Палаці дітей та юнацтва стартували творчі звіти педагогів (0)
[14.02.2022]
Вихованка Сумського ПДЮ презентувала стоп-моушн до Дня закоханих (0)
[12.02.2022]
Наказ щодо термінів впровадження дистанційної форми навчання (0)
[11.02.2022]
Центр ігрової підтримки "Ладушки" пропонує переглянути "майстер-класи" (0)
Відвідувачі
Статистика

Всього в мережі: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Сумське ТЗТ на ФБ
Код банеру

Якщо бажаєте розташувати наш банер на своєму сайті, просто скопіюйте код із віконця!