КЗ Сумський Палац дітей та юнацтва
Четвер, 28.03.2024, 12:28
ПДЮ на Facebook
Авторизація
Наш Палац
Відділи Палацу
Служби Палацу
СКАРБНИЧКА
Документи
Проекти Палацу
АРХІВ
Партнери

Головна » 2013 » Травень » 13 » ДМТ "Дзвіночок" привітав сумчан із Днем матері
23:11
ДМТ "Дзвіночок" привітав сумчан із Днем матері

  Щорічно у другу неділю травня весь світ святкує Міжнародний День матері. У нашій країні це свято ще не набуло загальноприйнятого статусу, однак, кожного року все більше й більше українців долучаються до святкувань і переймають світові традиції.

   Цього року День матері припав на 12 травня. І, варто зазначити, уперше наше місто відзначило це свято з таким шаленим розмахом. Усі вихідні в різних частинах міста відбувалися різні заходи: виставка робіт hand-made, виготовлених талановитими матерями, та виставка малюнків дітей-переможців конкурсу «Професія моєї мами»; майстер-класи з виготовлення сувенірів для мами; виступ студії пісочної анімації; шоу мильних бульбашок; виставка робіт дітей з обмеженими можливостями; інтерактивні конкурси та розваги для усієї родини. Апогеєм святкування став яскравий концерт, учасниками якого стали гуртківці Сумського Палацу дітей та юнацтвасолісти ДМТ «Дзвіночок».

   Юні актори підготували для глядачів чотири феєричні виступи. Валерія Богомолова, золотий голос театру, заспівала пісню «Мама». Альона Новгородська подарувала присутнім пісню «Про маму». Анастасія Дядченко розвеселила цікавою гуморескою «Українська фірма». І вже, певно, нікого не залишив байдужим танець під назвою «Кіт-морехід».

   Зазначимо, що на відміну від 8 березня, коли вітають абсолютно всіх представниць прекрасної статі, у день матері вшановують лише мам і вагітних жінок.

   Одним з найдавніших свят, присвячених матері, вважається фестиваль на честь богині Реі, дружини бога Кроноса та матері численних богів і богинь, який відзначали навесні в Стародавній Греції. Приблизно в 250 році до н.е. в Римі почали відзначати релігійне свято, присвячене богині-матері Кібеле, яке тривало три дні – з 15 по 18 березня. На початку ХVІІ століття в Англії в четверту неділю Великого посту стали святкувати Материнську неділю - свято всіх матерів Англії.

   У цей день було прийнято провідувати мам і приносити їм у подарунок «материнський торт». Також у Материнську неділю всі слуги, котрі працювали і жили у багатих родинах, отримували вихідний для того, аби провести його зі своїми матерями. Традиція вітати матерів тортом, прикрашеним 12 кульками марципана, збереглася у Великобританії і дотепер. Крім того, в Материнську неділю прийнято звільняти матерів від будь-якої домашньої роботи.

   Міжнародним святом День матері став завдяки США. Перша спроба започаткувати день матері в Сполучених Штатах датується 1872 роком – відома американська пацифістка Джулія Уорд Хоув запропонувала відзначати день єдності матерів у боротьбі за мир в усьому світі. Але тому, що це свято швидше нагадувало День миру, а не День матері, широкої підтримки ініціатива Джулії Уорд не отримала ні в рідній країні, ні в світі. Друга спроба американців присвятити один день у році мамі була більш успішною. У 1908 році молода американка Анна Джервіс із Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у пам'ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів, і ці старання увінчалися успіхом. У 1910 штат Вірджинія перший визнав День матері як офіційне свято. А ще через чотири роки президент Вудро Вільсон оголосив День матері офіційним святом усіх штатів Америки, і з 1914 в США його відзначають щорічно.

   Поступово друга неділя травня стала святом мам ще для 23 країн світу і понад 30 країн обрали для цього свята інші дні. У багатьох із них День матері – 13 травня, в Росії – в останню неділю листопада.

   В Україні цьогоріч звання «Мати-героїня» отримають 30 145 жінок. Їм також дадуть одноразову виплату – 11 470 грн. Звання «Мати-героїня» протягом 2004-2012 років отримали майже 115 тисяч українок.

 

Марина Осюхіна, Медіа Центр ПДЮ

Інформацію про святкування Дня матері взято з порталу «Укрінформ»

 

Переглядів: 598 | Додав: JeMчужинкА | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Останні новини
[18.02.2022]
у  Сумському Палаці дітей та юнацтва відновлюється освітній процес  для всіх вікових категорій. (0)
[17.02.2022]
День спонтанного прояву доброти в Сумському ПДЮ (0)
[17.02.2022]
В Сумському Палаці дітей та юнацтва стартували творчі звіти педагогів (0)
[14.02.2022]
Вихованка Сумського ПДЮ презентувала стоп-моушн до Дня закоханих (0)
[12.02.2022]
Наказ щодо термінів впровадження дистанційної форми навчання (0)
[11.02.2022]
Центр ігрової підтримки "Ладушки" пропонує переглянути "майстер-класи" (0)
Відвідувачі
Статистика

Всього в мережі: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Сумське ТЗТ на ФБ
Код банеру

Якщо бажаєте розташувати наш банер на своєму сайті, просто скопіюйте код із віконця!