КЗ Сумський Палац дітей та юнацтва
П'ятниця, 26.04.2024, 20:10
ПДЮ на Facebook
Авторизація
Наш Палац
Відділи Палацу
Служби Палацу
СКАРБНИЧКА
Документи
Проекти Палацу
АРХІВ
Партнери

Головна » 2014 » Листопад » 15 » Медіа-центр ПДЮ у переможцях конкурсу "Осіннє розмаїття"
23:55
Медіа-центр ПДЮ у переможцях конкурсу "Осіннє розмаїття"

   Днями у приміщенні Будинку природи відбулося нагородження переможців загальноміського екологічного конкурсу «Осіннє розмаїття», участь у якому взяла творча група Медіа-центру Палацу дітей та юнацтва. Конкурс проводився у кількох номінаціях, серед яких: конкурс фотографій і малюнків «Осінній колаж»; конкурс декоративних виробів «Природа учить нас творити»; конкурс екологічних плакатів та письмових творів «Бережи природу! Це твоє майбутнє!».

   У конкурсі письмових творів творча група Медіа-центру ПДЮ у складі Баранової Ольги,  Малишок Софії, Скляниченко Маргарити Кириленко Ольги зайняла почесне ІІІ місце.

   Організаторами загальноміського екологічного конкурсу «Осіннє розмаїття» виступили відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Сумської міської ради, бібліотека-філія № 9 Сумської міської бібліотечної системи, обласна організація Українського товариства охорони природи, ВНЗ I-IV рівнів акредитації та загальноосвітні заклади міста.

   До вашої уваги твори команди Медіа-центру ПДЮ!

Автор коллажу - Маргарита Скляниченко

 

Софія Малишок, Палац дітей та юнацтва

Бережи природу! Це твоє майбутнє!

   Природа – це наш скарб. Вода, ґрунт, рослини, тварини – усе це природа, і не важливо – жива вона, чи не жива. Рослинний світ дуже прикрашає нашу землю, також він оберігає нас від забрудненого навколишнього середовища. Приїжджаючи на відпочинок до лісу, люди часто забувають, що вони знаходяться на природі. Після пікніків вони залишають пластмасовий посуд, недоїдки, скляні пляшки та багато іншого бруду. Відпочиваючі, мабуть, не замислюються над тим, що вони роблять… Адже термін розкладання звичайної, на перший погляд, газети, якою розпалювали багаття, може складати від 1 місяця до 1 сезону. Харчових відходів – місяць. Старого взуття – 10 років. Фольги, в яку загортали печену картоплю, – 100 років. Пластикової пляшки з-під смачного напою з бульбашками – 200 років. Алюмінієвої банки – 500 років. Скла – 1000 … Усі ці, здавалося б, непомітні речі забруднюють навколишнє середовище і ліс перетворюється на сміттєзвалище.

   Також іноді туристи забувають гасити вогнище після свого відпочинку, або роблять це недбало. Така неуважність спричиняє пожежі лісів, у результаті яких гинуть лісові мешканці, які також є надзвичайно важливою частиною нашої природи. Так, у цілому в Україні в середньому на рік буває близько 3,5 тисяч лісових пожеж, які знищують більше 5 000 гектарів лісу. 98% пожеж трапляються саме з вини людей.

   Майже неможливо уявити сучасну людину, яка б не користувалася миючими засобами, які містять фосфати та інші шкідливі сполуки. Зі стічними водами ці отруйні речовини потрапляють до чистих водоймищ, що спричиняє їхнє забруднення, відбувається цвітіння води та винищення річкових жителів. Якщо українці не припинять забруднювати річки, уже незабаром усі ми будемо пити воду із фосфатами. Щороку скидається майже 520 тисяч тонн миючих засобів і очищати воду стає все витратніше та складніше.

   Ліси, річки та озера – все те, без чого наше життя неможливе. Тож збережемо нашу природу в чистоті! Адже саме від природи залежить майбутнє кожного з нас.

 

Кириленко Ольга, Палац дітей та юнацтва

Ти знаєш, і тоді знав…

   15 жовтня, за вікном чудовий сонячний ранок, який молода сім'я вирішує провести у чистій і безпечній, на їх думку,  екосистемі – в лісі. Маленька донечка наполегливо вмовляє батьків взяли з собою домашнього улюбленця, мати закінчує телефонну розмову з подругою, а тато переглядає ранкову газету, щойно принесену листоношею. Через декілька хвилин уся родина вже сідає до авто. Фотоапарат на місці, їжа у багажнику, навіть місія Даринки виконана – собака поспіхом застрибує до неї на руки, звук ввімкненого мотору, «Рушаємо» – лунає з першого сидіння.

   Попереду довга дорога сірим містом, наповненим таким ж автомобілями, телефонами і газетами, але все ж вона має привести в ту очікувану різнокольорову казку осіннього лісу. «Тату, тату, ми скоро приїдемо?» – у відповідь – мовчання, бо вже довгих дві години авто кружляє у пошуку хоча б невеличкого клаптика тієї цнотливої та чистої природи, де збиралася насолодитися вихідними вся родина. «Любий, давай зупинимося он біля того дерева, здається, там непогана місцина, хоча б пляшок не видно».

   Приїхали. І справді, чудовий пейзаж, тиша, яку тільки інколи порушує вітер…Одна фотографія за іншою, посмішка, яка не сходить з вуст Даринки, собака, який, напевно, ніколи не втомиться бігати, і батьки, які нарешті не думають про роботу. Та недовго родина насолоджувалася ідилією. Пляшки, які не встигли сховатися під осіннім листям, потрапити у поле зору підлітків, що весело проводили час неподалік. Велике вогнище, яке супроводжується труском, вражає розміром і в якому горить не тільки золотисте листя, а й велика кількість пластикових пляшок, напевно, не залишилося непоміченим для відпочиваючих.  Терефталева кислота, етиленгліколь, ацетон, пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали, феноли і формальдегіди, сполуки свинцю, ртуті  і низка канцерогенних сполук вже витає у повітрі, виділяються в землю, а через землю – до найближчих водоймищ. Через декілька хвилин у густій хімічній та смертельно-небезпечній хмарі диму батьки, ідучи на плач маленької доньки, намагаються відшукати Даринку. Уже ввечері з сильним головним болем та хрипучим кашлем 11-річну дівчинку забирає швидка. Діагноз, озвучений вранці лікарем, шокує батьків: запалення дихальних шляхів.

 

   «А тепер згадай те ж саме 15 жовтня 36 років тому. Згадав, ні? Я допоможу. Сонячні вихідні з однокласниками у лісі. Теплий чай і сімейна атмосфера, якщо я не помиляюся, то приводом стало День народження старости класу. Гітара, пісні, які вже не зрозуміє сучасна молодь, і лимонад, який щойно став популярним напоєм у пластикових пляшках, які ви згодом залишили у лісі й так не забравли до міста. Дідусю, ти пам'ятаєш цю історію? Ти пам'ятаєш, як ти називав мені імена всіх однокласників, навіть колір спортивного костюму, який був на тобі того дня, того 15 жовтня? Так ось, дідусю, минуло 36 років, а ті самі пляшки все лежать. Учора їх намагалися спалити, але ти ж знаєш, що вони не плавляться за температури вогнища, вона дуже мала. А ти знаєш, дідусю, вони все ще там, і будуть лежати ще довгих 300 років. Ти знаєш… І тоді знав. У мене невимовно сильно болить голова, дідусю, я буду спати. Дякую, що зайшов», – пролунало з вуст маленької онуки.

 

Баранова Ольга, Палац дітей та юнацтва

Бережи природу -  це твоє майбутнє.

Частинка живої природи – це ти!

Бережи природу від лиха й біди!

   Сучасний світ не може існувати без природи. Бо вона дає нам все…

   Дуже багато рослин використовують як ліки. Наприклад калина знижає тиск, чорниця поліпшує зір, а траву наперстянку використовують при серцевих захворюваннях... Цілющі якості рослин знали наші прабабусі, активно використовували їх не лише як аптечку, але й додавали кожного дня у страви, щоб бути здоровішими, красивішими, бадьорішими…

   Сьогодні ми все те, що раніше давала природа, замінили так званою «хімією». Склад ліків неможливо прочитати без підручника з хімії, в аптечних вітамінах немає жодного натурального вітаміну – лише штучні. А що вже говорити про їжу, косметику, іграшки, які ми купуємо в магазинах? Там уся таблиця Менделєєва у найвибагливіших поєднаннях… Ми свідомо проміняли все те, що дає нам природа на штучні замінники, користь яких залишає бажати кращого.

   Здавалося б, людино, якщо ти не користуєшся тим, що дає тобі оточуюче середовище, то хоча б не знищуй її! Що ми бачимо натомість? Забруднення водоймищ, викид отруйних речовин у повітря, вирубка лісів. Ми забуваємо, що зелені рослини – це наше повітря. Знищення лісів призводить до погіршення екології та атмосфери.  За минулі 10 тисяч років людиною було знищено близько 2/3 всіх лісів планети. З погіршенням екології з’являються все нові й нові хвороби… І тут вже ніякими штучними ліками не допоможеш.

   Не берегти природу означає вбивати себе.

   Здоров’я складається з багатьох складових частин. Одна з яких –психологічна. Естетика є дуже важливим фактором психологічного здоров’я. Коли ми забруднюємо навколишній світ ми руйнуємо естетику. Тим самим вбиваємо себе…

   Ми звикли сприймати природу, оточуючий світ як щось постійне, звичне, те, що ніколи не зникне… Але це не так. Природа – дійсне джерело нашого життя, майбутнього й теперішнього. І якщо ми хочемо жити здоровими, щасливими й у гармонії – треба зовсім небагато. Бережи природу! Це твоє майбутнє!

 

Скляниченко Маргарита, Палац дітей та юнацтва

Бережи природу! Це твоє майбутнє!

   Кожна людина має свої цінності та надбання. Вона переймається подіями, що відбуваються навколо неї. На сьогоднішній день робота, дім, сім’я – пріоритети більшості. Часто ми так зайняті побутом, що навіть не знаходимо часу на відпочинок. Коли зранку заклопотані поспішаємо на роботу, в школу чи на пари, нам бракує часу, щоб насолодитися милозвучним співом соловейка. Ми навіть не помічаємо розчавленого нами дощового черв’яка, який розрихлюючи ґрунт, приносить користь людям. І коли виявляємо папірець у сумці, нам зовсім не до пошуків сміттєвого баку…

   Людина не усвідомлює, що приділяє занадто мало уваги природі. І ще  менше, що завдає їй шкоди. Задумайтесь на хвилинку, чи сподобається нащадкам збирати плоди нашої бездіяльності? Ми забуваємо, що є маленькою та невід’ємною частинкою природного всесвіту. «Земля ніколи не повертає без надлишку те, що отримала» – говорив Цицерон. Справді, варто посадити на весні в лунку дві картоплинки, і вже влітку зібрати цілий кущ. Або ж посієш зернята пшениці, а дозріють стиглі колоски, з яких потім зроблять запашну паляницю. Адже піклуючись про довкілля, ми піклуємося про себе: рослини, які саджає людина, надають кисень, необхідний для життєдіяльності всього живого. А вирощуючи тварин, ми отримуємо білок та жири. Як говорив Олександр Олесь: «Управляти природою можна лише підкоряючись їй». Це тільки на перший погляд здається, що ми контролюємо природу. Проте ми не маємо над нею жодної влади. Людство неспроможне вирішувати, коли йтиме лапатий сніг, чи рясний дощ. Не в наших силах зупинити цунамі, буревії, виверження вулканів та інші стихійні лиха...

   Отже, ми повинні усвідомити, що це людина залежить від природи, а не природа від людини. Навіть наш найменший вклад у її процвітання подарує щедрі плоди. Пам’ятай, ти – особистість, що як і кожна істота прагне до розвитку та самозбереження. Бережи природу! Це твоє майбутнє!

Переглядів: 706 | Додав: JeMчужинкА | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук
Останні новини
[18.02.2022]
у  Сумському Палаці дітей та юнацтва відновлюється освітній процес  для всіх вікових категорій. (0)
[17.02.2022]
День спонтанного прояву доброти в Сумському ПДЮ (0)
[17.02.2022]
В Сумському Палаці дітей та юнацтва стартували творчі звіти педагогів (0)
[14.02.2022]
Вихованка Сумського ПДЮ презентувала стоп-моушн до Дня закоханих (0)
[12.02.2022]
Наказ щодо термінів впровадження дистанційної форми навчання (0)
[11.02.2022]
Центр ігрової підтримки "Ладушки" пропонує переглянути "майстер-класи" (0)
Відвідувачі
Статистика

Всього в мережі: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Сумське ТЗТ на ФБ
Код банеру

Якщо бажаєте розташувати наш банер на своєму сайті, просто скопіюйте код із віконця!