КЗ Сумський Палац дітей та юнацтва
П'ятниця, 26.04.2024, 16:13
ПДЮ на Facebook
Авторизація
Наш Палац
Відділи Палацу
Служби Палацу
СКАРБНИЧКА
Документи
Проекти Палацу
АРХІВ
Партнери

Головна » 2015 » Червень » 30 » Педагоги Палацу відвідали Переяслав-Хмельницький
13:56
Педагоги Палацу відвідали Переяслав-Хмельницький

 27 червня 2015 року, педагоги Палацу відвідали Переяслав-Хмельницький, невеличке місто на Київщині, широко відоме своїми музеями.

   Хоча погода була, що називається - "нельотна", дощова, екскурсія відбулася. О п'ятій годині ранку автобус з екскурсантами вирушив від Альтанки в Сумах, а вже близько десятої години зупинився біля першого музею на маршруті. Чотири з половиною години в дорозі пролетіли майже непомітно – групу супроводжувала екскурсовод, яка знайомила всіх бажаючих із історією та видатними людьми тих міст, містечок та районів, що траплялися на шляху. 

   Спершу група відвідала Музей «Заповіту» Тараса Григоровича Шевченка, розташований у колишньому особняку лікаря Андрія Козачковського, у якого поет гостював та лікувався. Саме тут, в ніч з 24 на 25 грудня 1845 року, й було написано славнозвісний твір «Заповіт». Меморіальні зали відтворюють інтер'єри кімнат першої половини ХІХ століття: кімната, де зупинявся Т. Г. Шевченко, вітальня, кабінет та бібліотека Козачковських. Також у музеї можна побачити копії малюнків поета та збірки його віршів різних років видяння.  Кілька залів присвячено історичним подіям міста Переяслава-Хмельницького, козацьким повстанням та їх ватажкам, визвольній війні українського народу проти Польщі й зокрема – гетьману Богдану Хмельницькому.  

  Біля паркану Музею "Заповіту" збереглася цікава пам'ятка природи - подвійна біла акація, яку посадили Шевченко разом із лікарем Козачковським. 

   Далі на групу чекала невеличка екскурсія містом, трішки підмочена дощем. Педагоги Палацу побачили місце сумнозвісної Переяславської ради, відвідали пам'ятник найпершій згадці назви "Україна", завітали на територію чоловічого монастиря Архістратига Михаїла, де зберігся кам’яний фундамент старовинного Михайлівського собору, зруйнованого ще у ХІ столітті під час Батиєвої навали.

  Наступна зупинка – Вознесенський собор у центрі міста. У його приміщенні розташувався музей-діарама. На художньому полотні довжиною 28 і висотою 7 метрів зображений момент масової переправи радянських військ через Дніпро на Букринському плацдармі в районі Переяслава. Велична картина, майстерність гіда та доречне звукове оформлення дозволили всім присутнім зануритись у атмосферу тих трагічних і страшних часів (Наступ на Букринському плацдармі виявився однією із злочинних та ганебних помилок радянського військового керівництва й призвів до втрати десятків, а може й сотень тисяч людських життів)

   Останнім та, мабуть, найцікавішим пунктом екскурсії, був Музей народної архітектури та побуту  Середньої Наддніпрянщини, більш відомий як Музей-село просто неба. Він займає площу близько 30 гектарів та входить до складу Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав».  Хатки, будиночки, церкви, вітряки, тинки та перелази ілюструють життя українців від 16 до початку 20 століть. Саме тут,  у Переяславі, знімався новорічний мюзикл «Сорочинський ярмарок», що надало фільму справжнього українського колориту. 

   Прогулянка «селом» тривала близько двох годин, навіть дощ їй не завадив. Гуляли, роздивлялися, фотографувалися. Най витриваліші серед наших педагогів відвідали також кілька тематичних музеїв: Українського рушника, музей Миколи Бенардоса (винахідника електричного дугового зварювання), зазирнули до Музею народного сухопутного транспорту та козацької фортеці-залоги.

   Втомлені, але задоволені, із купою вражень та фотографій, палацівці повернулися до Сум. Цікаво, куди вирушимо наступного разу? 

 

Переглядів: 653 | Додав: Senbernar28 | Теги: екскурсія, Переяслав-Хмельницький | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 1
avatar
1 levenec70 • 07:27, 02.08.2015
good
avatar
Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Останні новини
[18.02.2022]
у  Сумському Палаці дітей та юнацтва відновлюється освітній процес  для всіх вікових категорій. (0)
[17.02.2022]
День спонтанного прояву доброти в Сумському ПДЮ (0)
[17.02.2022]
В Сумському Палаці дітей та юнацтва стартували творчі звіти педагогів (0)
[14.02.2022]
Вихованка Сумського ПДЮ презентувала стоп-моушн до Дня закоханих (0)
[12.02.2022]
Наказ щодо термінів впровадження дистанційної форми навчання (0)
[11.02.2022]
Центр ігрової підтримки "Ладушки" пропонує переглянути "майстер-класи" (0)
Відвідувачі
Статистика

Всього в мережі: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Сумське ТЗТ на ФБ
Код банеру

Якщо бажаєте розташувати наш банер на своєму сайті, просто скопіюйте код із віконця!