КЗ Сумський Палац дітей та юнацтва
П'ятниця, 19.04.2024, 13:36
ПДЮ на Facebook
Авторизація
Наш Палац
Відділи Палацу
Служби Палацу
СКАРБНИЧКА
Документи
Проекти Палацу
АРХІВ
Партнери

Головна » 2013 » Травень » 18 » Студентське есе
13:49
Студентське есе

   Сумський Палац дітей та юнацтва - затишний та гостинний дім не лише для дітлахів та молоді, але й для тих, хто  вже встиг помандрувати у доросле життя. Наприклад, для студентів Сумського Державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка спеціальності "психологія", які пройшли на базі ПДЮ ознайомчу навчальну практику.

   Студенти брали активну участь у підготовці та проведенні тижня психології, про який ми розповідали раніше.

   Одним із завдань практики було написати есе на тему "Я в професії психолога", у якому молоді люди могли поділитися своїми враженнями від роботи в ПДЮ.

    Вашій увазі студентські роздуми...

   Есе на тему « Я в професії психолога»

   Відвідавши навчальну практику в Сумському Палаці дітей та юнацтва, я зрозуміла, що мені дуже сподобалося бути в ролі психолога. На практиці ми ознайомлювались з документацією, якою керується психолог у своїй роботі, допомагали йому в опрацюванні методик. Також спостерігали за просвітницькою діяльністю психолога на лекції з батьками вихованців ПДЮ, готували інформаційні повідомлення для виступу перед вихованцями закладу. Особливий інтерес викликали спостереження за особливостями взаємодії педагогів з вихованцями під час занять.

   В цілому, я в професії психолога почуваю себе все більш зацікавленою, оскільки немає нічого кращого, ніж пізнавати природу і властивості душі інших людей.

   Професія вимагає від психолога, щоб він сам умів робити те, чому навчає. І психологи знають, як володіти собою, майстерно слухати і розуміти, швидко вникати в суть проблеми і допомагати знаходити рішення. Психолог постійно вдосконалюється, вміє і любить учитися – читає спеціальну літературу, зустрічається з колегами, займається власними дослідженнями.

   Практичний психолог – не порадник і не великий вчитель, але помічник, який вміє приймати іншого таким, яким він є, і допомагає знайти вирішення проблеми, або вихід з важкої ситуації. Головне, що робить психолог, – спілкуючись з людиною, це створює умови, за яких вона починає розуміти себе, розбирається в собі, самостійно приймати рішення. На цей момент я прагну відкривати нове в собі і оточуючих, стати гарним спеціалістом і допомагати людям ставати щасливішими.


   Есе на тему: «Я у професії»
 

   Про те, що я хочу стати психологом, я зрозуміла ще коли навчалася в школі. Завжди хотіла допомагати людям. Завжди хотіла займатися тим, що до душі. І ось, коли пролунав останній шкільний дзвінок, я точно знала, до якого ВНЗ буду вступати.

   Пройшло літо – і я уже студентка спеціальності «практична психологія». Я була впевнена, що на всі 100% знаю цю професію, але виявилось, що я помиляюсь. За три роки навчання я дізналася дуже багато про цю спеціальність, а також набула професійних знань.

   Професія психолог з’явилася порівняно нещодавно. Звідси і безліч помилкових відомостей щодо методів і змісту науки психології. Деякі люди навіть плутають такі схожі за звучанням, але різні за значенням професії, як психіатр, психотерапевт і психолог. Адже психіатр – це медична спеціальність, психотерапевт – також, але психолог може стати психотерапевтом за умови отримання додаткової освіти. Психолог не лікує, в прямому сенсі цього слова, а допомагає людині знайти гармонію, як із самим собою, так і оточуючими його людьми.

   Займатися цією професією повинна людина, у якої добре розвинена емпатія, і яка щиро ставиться до своєї справи. Іноді людині необхідно допомогти розкрити її індивідуальність, щоб вона впевнено пішла по життю.

   Буває й таке, що малознайомі люди з обережністю спілкуються, коли дізнаються, на кого я навчаюсь, думаючи про те, що їх тестують, або просять вирішити саме зараз їх проблему. Я намагаюся розмежовувати навчання й особисте життя. Якщо мене просять про допомогу друзі – я рекомендую їм звернутися до майбутніх колег.

   Часто можна почути: «Ти що, САМА не можеш вирішити свої проблеми? Ти ж психолог!». Так, у психологів теж бувають труднощі, які ми вирішуємо спільно з іншими психологами. Опрацювання себе – це одна з особливостей нашої професії. Ми не можемо допомогти вирішити проблему, якщо у нас є така ж. Психологічні знання спонукають до безперервного саморозвитку та самопізнання.

   Нехай цю професію багато хто не розуміє, ставлять під сумнів нашу діяльність, бояться слова «психолог» та складають цілу купу байок та стереотипів. Я вірю в те, що незабаром люди зрозуміють необхідність психологічної допомоги.

   Я майбутній психолог, і це означає, що моє життя буде багатогранне, наповнене всіма фарбами.

 

   Твір-есе на тему: «Я в професії»

   У дитинстві мені хотілося уявляти себе в багатьох професіях, бути лікарем, вчителем, навіть, була думка, що космонавтика – це теж моє. Але ні, моє – психологія. Хоча в ранньому дитинстві не можливо було знати про таку науку, все ж таки життєві шляхи привели саме до неї, і не дарма. Мені цікаво, я маю наснагу працювати саме в сфері психології.

   Мене приваблює спортивна психологія, і все, що з нею пов’язане. Однак, поки це все ще мрії… Але нещодавно я мені пощастило проходити практику в Сумському Палаці дітей та юнацтва, в мої обов’язки входило ознайомитися з роботою психолога в позашкільному закладі, яка дуже відрізняється від роботи психолога в навчальному закладі.

   Перед психологом ПДЮ стоїть дуже різноманітний спектр завдань, особисто мені пощастило провести бесіду з гуртківцями 12-16 років. Мені сподобалося відчувати себе в ролі психолога-викладача.

   Дуже цікавим і корисним досвідом для мене стало відвідування тренінгу, присвяченому емоціям та почуттю провини. Цей тренінг проводив професійний психолог, особисто для себе вдалося взяти декілька професійних навичок роботи психолога-тренера.

   Загалом, особисто для себе я бачу в цій професії перспективу, і ніщо не зашкодить мені бути психологом, тобто тим, ким я хочу бути, а це, мабуть, головне.

Переглядів: 5561 | Додав: JeMчужинкА | Рейтинг: 4.0/3
Всього коментарів: 0
avatar
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Останні новини
[18.02.2022]
у  Сумському Палаці дітей та юнацтва відновлюється освітній процес  для всіх вікових категорій. (0)
[17.02.2022]
День спонтанного прояву доброти в Сумському ПДЮ (0)
[17.02.2022]
В Сумському Палаці дітей та юнацтва стартували творчі звіти педагогів (0)
[14.02.2022]
Вихованка Сумського ПДЮ презентувала стоп-моушн до Дня закоханих (0)
[12.02.2022]
Наказ щодо термінів впровадження дистанційної форми навчання (0)
[11.02.2022]
Центр ігрової підтримки "Ладушки" пропонує переглянути "майстер-класи" (0)
Відвідувачі
Статистика

Всього в мережі: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Сумське ТЗТ на ФБ
Код банеру

Якщо бажаєте розташувати наш банер на своєму сайті, просто скопіюйте код із віконця!