Святкові пряники до Великодня – пірники – раніше виготовляли в монастирях Сумщини. Розписують їх діти та дорослі, щоб зберегти українські традиції, не використовуючи харчових фарб. Спочатку наносять трафарети. Роблять крем і починають виводити візерунок. Такі пряники не псуються кілька місяців – можуть зберігатися до півроку.
“Пірники – це така обрядова випічка. Яку могли випікати і на Різдво, і на Новий рік, використовували перед Великоднем. Дуже часто використовували в якийхось сімейних святах. Особливо перед весіллям. Тому, що раніше дітей за столи не саджали. Щоб дитина не почула якейсь гостре слівце. Іх обдаровували такими розписними пірничками. І вони собі бавилися, їли”, – розказала майстриня Наталя Бабенко.
|